Portugese wijnen

Portugese wijn

Portugese wijn als traditie
Portugese wijnen hebben een eigen identiteit door het gebruik van veel autochtone druivenrassen die je elders in de wereld nauwelijks tegenkomt. Er wordt bovendien een grote verscheidenheid aan wijnen geproduceerd, van sprankelend wit tot de versterkte wijnen als Port.
Deze grote verscheidenheid is te danken aan de vele microklimaten die het land kent. Wie denkt dat het in Portugal alleen warm en droog is, heeft het dus mis. Zo heeft het groene noorden van Portugal de meeste regenval van Europa en daalt het kwik rond de bergregio’s regelmatig onder nul.
Het is onder andere deze diversiteit van klimatologische omstandigheden die al millennia wordt gebruikt om een fantastisch scala van wijnen te produceren.
De geschiedenis van Portugese wijn
De rijke en veelzijdige wijntraditie van Portugal dateert dan ook naar alle waarschijnlijkheid van voor ver voor Christus. Zeker is dat de oerbewoners van het Iberische eiland, de Feniciërs, hier de fundamenten legden voor wat later door de Grieken en Romeinen verder werd ontwikkeld tot een bloeiende wijncultuur.
De eerste officiële grenzen van het Portgebied werden door de Markies de Pombal al in 1761 vastgelegd. De eerste algemene wijnwet in Portugal kwam in 1908 tot stand. De wijngebieden Vinho Verde, Douro, Dão, Bucelas, Colares, Carcavelos, Setúbal en Madeira kregen toen al hun beschermde herkomstbenaming.

Portugese wijn in de moderne tijd
Het huidige vaste land van Portugal wordt verdeeld in verschillende wijnregio’s. Al deze regio’s hebben erkende herkomstgebieden en bezitten gezamenlijk 24 DOC’s. Er zijn de laatste decennia vele wijzigingen geweest op de algemene wijnwetgeving. Hierbij zijn tevens benamingen van de verschillende regio’s en herkomstgebieden gewijzigd. Dit zorgt nogal eens voor verwarring onder de wijndrinker die zich wenst te verdiepen in de wereld van Portugese wijn. Onderstaand doe ik toch een poging om inzicht te geven in de huidige regelgeving omtrent herkomstbenaming en geclassificeerde regio’s.
Het totale wijnoppervlak bedraagt ongeveer 250.000 hectare. Wat betreft oppervlakte staat Portugal hiermee op de vierde plaats in Europa, maar qua productie op de vijfde plaats. Dit is mede te danken door de lage opbrengsten per hectare én de van oorsprong relatief kleinschalige wijnbouw. Maarliefst 87 procent van de wijnboeren produceert minder dan 100 hectoliter wijn per jaar. Wel is ongeveer 40 procent van deze boeren aangesloten bij een wijncoöperatie.
De hedendaagse wijnbouw in Portugal is naast authentiek ook constant in beweging. Gelukkig heeft de opleving die de Portugese wijnbouw de afgelopen 25 jaar kende de Portugese wijnhuizen en wijnboeren er niet toe verleid hun identiteit op te geven. Integendeel, veel authentieke druivenrassen en technieken worden juist verenigd met internationaal bekende druivenrassen en moderne wetenschappen.
Het is deze combinatie, van een zeer rijke wijngeschiedenis met een eigentijds gevoel voor karakter die Portugal als wijnland meer dan de moeite waard maakt.
De smaaksensatie van een typisch Portugese wijn, zowel authentiek als modern gevinificeerd, moet men zelf ervaren. U bent bij deze van harte uitgenodigd om uw smaakpapillen te trakteren op iets nieuws, de pure smaak van Portugese wijn.

Share this postGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: